Българският лекарски съюз подкрепя предложението за , внесено от ГЕРБ, с

...
Българският лекарски съюз подкрепя предложението за , внесено от ГЕРБ, с
Коментари Харесай

БЛС подкрепя предложението държавата да субсидира областните болници

Българският лекарски съюз поддържа предлагането за , импортирано от ГЕРБ, с което се дава опция страната да подкрепя финансово регионалните лечебни заведения. Това излиза наяве от мнението на съсловната организация, импортирано в Народното събрание на 23 декември 2022 година

От Лекарския съюз одобряват претекстовете към законопроекта, в които е посочено, че регионалните лечебни заведения имат изключително място в националната система на опазването на здравето в България и са с водеща роля в застраховане здравето на огромна част от популацията в 28-те области на страната.

„ Те реализират функционалности по отношение на обезпечаването на незабавно опазване на здравето, изключителни обстановки, бедствия, повреди и са съществена опора и реализатори при реализирането на държавната политика по отношение на националната здравна сигурност. Областните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване (изключвайки София и Пловдив) са структурите, които първи посещават и лекуват незабавни пациенти, потърпевши от произшествия, бедствия и повреди. Те са дължини да подържат медицински звена или съпътстващи структури, като Съдебна медицина, Патоанатомия, Мултипрофилни незабавни отделения, Отделения за трансфузионна хематология, Инфекциозни отделения, ТЕЛК и други С оферти законопроект се целят промени, с които да се обезпечи в допълнение финансиране, с цел да се преодолее трайно наложеното хронично недофинансиране и от ден на ден увеличаващите се отговорности към снабдители, носещи спомагателна задлъжнялост на тези лечебни заведения “, споделят от съсловната организация.

Припомняме, че  на първо четене от парламентарната здравна комисия с цялостно единогласие. Подкрепа за предлагането законопроектът получи и от Министерството на здравеопазването, и от НЗОК.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР